L.C.T. Bigot
In 1905 wordt Bigot benoemd tot directeur van de Kweekschool van onderwijzeressen in Arnhem. Hij heeft dan al bijna twintig jaar onderwijservaring. Eerst als onderwijzer, later als hoofd van de openbaar lagere school der eerste klasse in de Potgieterstraat in Amsterdam. Ook dan al is hij naast het werk in zijn eigen school actief in de vakorganisatie. Van 1899 tot 1904 is hij voorzitter van het Nederlands Onderwijzers Genootschap.
Hoeveel meesters en juffen de theorie van het onderwijs uit de boeken van Bigot hebben geleerd is natuurlijk niet na te gaan. Maar het moeten er velen zijn!
In 1926 wordt bij J.B. Wolters (Groningen, Den Haag, Batavia) een vierdelig handboek uitgegeven. Bigot heeft zich verzekerd van de medewerking van professor Kohnstamm en andere wetenschappers, maar samen met Gilles van Hees heeft hij de eindredactie.
De titel is duidelijk Pedagogiek, opvoedkunde voor de kweekscholen. De vier delen behandelen Psychologie, Het Kind, De School en Geschiedenis van Opvoeding en Onderwijs.
Het directeurschap, het werk voor 't Nut en het schrijven van studieboeken moeten wel een overvolle agenda geven. Maar de werkkracht van Bigot is zo groot dat hij er nog wat bij kan doen. Hij wordt vice-voorzitter van de Kweekschoolbond, schoolopziener in het Arrondissement Wageningen, voorzitter van de commissie van toezicht op het lager onderwijs en is uiteraard lid van verschillende examencommissies.
Het culturele leven in onze stad heeft met de komst van Bigot een belangrijke impuls gekregen. Het spreekt bijna vanzelf dat hij weer een afdeling van 't Nut opricht (het oude Departement was in 1910 opgeheven) en daar voorzitter van wordt. Samen met anderen zet hij zich in voor de oprichting van een Openbare Leeszaal.
Op zijn 84-ste verjaardag, 1 december 19 51, overlijdt deze veelzijdige leraar, auteur, publicist en bestuurder.
Het is aardig te vermelden en typerend voor Bigot dat hij zijn boeken dikwijls begon met een gedicht.
In deel II van de serie “Het kind” neemt Bigot een gedicht van Henriette Roland-Holst als uitgangspunt. Dit als stimulans voor de student:
Hier, neem uw staf;
Hef in vreugde uw gezicht
Make ’t heilig besef aan Gods werk mee te bouwen
Al uw gangen licht
Wie was L.C.T. Bigot
(1867 - 1951)
L.C.T. Bigot bij zijn afscheid als redacteur van het blad Volksontwikkeling in 1947.
(foto beschikbaar gesteld door dhr. Helsloot)
© 2024. Het Bigot-fonds. All rights reserved.